Kurkuma (Curcuma longa), tumeric ali indijski žafran je znana vrsta iz družine ingverjev. Ima značilno rumeno-oranžno barvo in sladko-začinjen okus, podoben mešanici ingverja in pomaranče. Kot taka obogati številne jedi, zlasti južnoazijske, in je nepogrešljiva sestavina currya v prahu. Kurkuma je bila skozi zgodovino znana kot barvilo za tkanine in se še danes uporablja za podobne namene; kot naravno barvilo za živila.
- Uporablja se za začinjanje in barvanje solatnih prelivov, pri pripravi omak za zelenjavo in meso, v juhah in rižotah ter drugih sladkih in slanih jedeh.
- Uživamo jo lahko tudi v pijačah, kot sta čaj in mleko, dodajamo jo v napitke, sladice, sadne sokove.
- Kurkumo je treba toplotno obdelanim jedem dodati pred koncem kuhanja, da ohrani svoje hranilne lastnosti.
Uporablja se za začinjanje in barvanje solatnih prelivov, pri pripravi omak za zelenjavo in meso, v juhah in rižotah ter drugih sladkih in slanih jedeh. Uživamo jo lahko tudi v pijačah, kot sta čaj in mleko, dodajamo jo v napitke, sladice, sadne sokove. Kurkumo je treba toplotno obdelanim jedem dodati pred koncem kuhanja, da ohrani svoje hranilne lastnosti.
Pogoji shranjevanja: Hranite na suhem, hladnem in temnem mestu.
Povprečna hranilna vrednost na 100g
Energijska vrednost: 1222 kJ / 291 kcal, Maščobe 3,3 g (od tega nasičene maščobne kisline 1,8 g), Ogljikovi hidrati 44 g (od tega sladkorji 3,2 g), Prehranske vlaknine 23 g, Beljakovine 9,7 g, Sol* < 0,1 g.
*Vsebnost soli je posledica naravno prisotnega natrija.
Sestavine: kurkuma v prahu iz ekološke pridelave
Kontrolira HR-EKO-04. Kmetijstvo izven EU.
Lahko vsebuje gluten, arašide, oreške in sezam v sledovih.